
W czasie burzy dochodzi do reakcji jądrowych
24 listopada 2017, 06:44Dnia 6 lutego czujniki zarejestrowały niezwykłe zjawisko. Najpierw pojawiła się podwójna błyskawica, która zapoczątkowała trwający milisekundę rozbłyska gamma o energii dochodzącej do 10 MeV. Następnie na mniej niż pół sekundy pojawiła się poświata. Po niej czujniki zarejestrowały trwający około minuty sygnał promieniowania gamma o energii 511 keV

Ssaki uaktywniły się w ciągu dnia po wyginięciu dinozaurów
7 listopada 2017, 11:10Ssaki zaczęły być aktywne za dnia po wyginięciu nieptasich dinozaurów ok. 66 mln lat temu.

"Brązowienie" zbiorników utrudnia dezynfekcję wody przez słoneczny ultrafiolet
2 listopada 2017, 13:07Przez zmianę klimatu zwiększa się spływ związków organicznych. Zjawisko to może ograniczyć penetrację zabijającego patogeny ultrafioletu w jeziorach, rzekach i morskich wodach przybrzeżnych.

Kto je pikantnie, ten mniej soli i ma niższe ciśnienie
31 października 2017, 14:38Najnowsze chińskie badanie wykazało, że osoby, które lubią pikantne jedzenie, jedzą mniej soli i mają niższe ciśnienie.

By pobić rywala, przyspieszają swoje plemniki
30 października 2017, 11:40By pobić rywali, samce czawyczy (Oncorhynchus tshawytscha) potrafią błyskawicznie dostosować prędkość plemników.

Zostaną zagłodzone przez zmianę klimatu?
30 października 2017, 10:22Zmiana klimatu może doprowadzić do zagłodzenia na śmierć krytycznie zagrożonych maki szerokonosych (Prolemur simus).

Arctic Apple - jabłko, które nie brązowieje po uszkodzeniu
24 października 2017, 05:33Arctic Apples to 1. na świecie jabłka, które nie brązowieją po przecięciu czy obiciu. Powstały w laboratoriach kanadyjskiej firmy Okanagan Specialty Fruits. Można je kupić w wybranych sklepach.

Kwasy tłuszczowe omega-6 pomagają zapobiegać cukrzycy typu 2.
13 października 2017, 05:08Ryzyko cukrzycy typu 2. można znacznie obniżyć, jedząc dużo wielonienasyconych kwasów omega-6. Można je znaleźć m.in. w soi, oleju słonecznikowym czy orzechach.

Wysokotłuszczowa dieta wpływa na grzyby zamieszkujące jelito
12 października 2017, 10:43Wysokotłuszczowa dieta zmienia grzyby żyjące w jelicie, co może się przyczyniać do rozwoju otyłości.

Dodatek tłuszczu do warzyw sprzyja wchłanianiu licznych mikroskładników
10 października 2017, 10:34Dodanie do warzyw czy sałatki tłuszczu, np. oleju sojowego, sprzyja wchłanianiu 8 składników odżywczych, np. alfa- i beta-karotenu czy witaminy K.